Reflektion, tillbakablick och framtidstro

Då har jag lagt ännu ett år bakom mig. Ett händelserikt år utan dess like. Nya vänner, ny kompetens och nytt liv pga det. Jag har återigen vuxit som människa och lärt nytt och utvecklats. I dagarna kommer jag att sätta upp nya mål för det kommande året. Jag fortsätter mitt liv som downshifter och kommer att minska på mitt ägande och fortsätta hålla koll på mina utgifter. Enligt mig är jag idag ekonomiskt oberoende så tillvida att jag har en inkomst som bekostar mina utgifter + ett spar samt att jag äger större delen av min tid själv. Den tid jag inte äger säljer jag till något som känns viktigt och betydelsefullt. Har du tänkt på att om du går upp till heltid eller får ett bättre betalt jobb så har du ändå lika lite kvar i plånboken vid månadens slut eftersom du anpassar dina utgifter efter dina inkomster. Dvs du skaffar dig kostnader som matchar dina inkomster. Det är inte ekonomisk frihet för mig.

Jag tittar på det lite tvärtom. Att ha så låga fasta kostnader som möjligt och att ha så få önskningar som kostar pengar som möjligt. Låga utgifter är ett annat sätt att bli förmögen på. Som jag ser det. Eller att vara förmögen på tid. För du kanske har låga utgifter men äger knappt din tid. Är du förmögen då? Det fanns en period i mitt liv då jag tjänade ganska mycket pengar. Jag jobbade heltid med ett totalt oinsperande jobb där jag hade lite att säga till om. Långa resor till och från jobbet varje dag. Jag var hemifrån minst 10h varje arbetsdag. Men jag tjänade pengar! Jag har aldrig känt mig så ofri. Jag hade pengar men ingen tid. Det var också i samband med det som jag började plugga ledarskap. Det var dags att vända ut och in på mig själv för att skapa ett liv med större frihet.

Mitt liv som downshifter handlar ju inte bara om låga kostnader eller till vad jag säljer min tid utan också om ägande och att skala av sådant som inte längre har något värde. Tänk vilken tid det tar för oss att förvalta allt vi äger. Bilar, bostäder, trädgårdar, hushållsmaskiner, kläder, bruksföremål osv osv. Det ska repareras och hållas efter. Mycket av fritiden går åt till att förvalta våra ägodelar, vi blir ägda av allt det vi äger. Medan vissa ägodelar faktiskt är av ondo så är andra av godo. Var och en behöver själv avgöra vad som glädjefullt att äga och vad som bara stressar att äga. Jag har själv en dröm om husbil. Och denna husbil kommer att ge mig en frihet jag inte har idag. Att ge mig ut på äventyr och stanna ute längre perioder. Däremot så har jag skalat av och fortsätter göra mig av med ägodelar som jag inte behöver. Borta är bokhyllor och böcker lästa tusentals gånger. Borta är dammsamlande prydnadsaker. Borta är onödigt porslin och mängden dricksglas. Borta är gardiner, handdukar, sängkläder och dukar i linneskåp. Borta är kläder som inte används. Borta är kastruller och stekpannor som inte används. Borta är stor bostad. Det är så mycket som är borta, som har bantats ner. Denna nedbantning kommer att fortsätta under 2017. Medan en husbil skulle höja min livskvalitet så avstår jag från shopping som kostar mer pengar, ånger och tid än det ger livskvalitet.

Jag har under de senaste åren satt upp så många mål och uppnått dem att jag knappt vet vad jag ska hitta på under 2017. Vilken ovan känsla! Men jäklar vilken tillit jag känner. Jag har uppnått det jag jobbat för. Till 2017 ska kurser i qigong och mindfulness påbörjas. Det blir nytt för mig. Husbilen. Denna coola historia uppsatt på piedestal SKA införskaffas. Som företagare behöver jag hela tiden utvecklas. Hemsidans innehåll kan komma att förändras. Jag har lite ideer. Och som alltid, jag fortsätter förkovra mig i ämnen som intresserar: Andlighet, downshifting, friluftsliv, resor och personlig utveckling. Och om jag känner mig själv rätt kommer det sättas upp mål under året som jag inte hade en aning om i skrivande stund.

Jag tackar er för visat förtroende 2016. Vi ses här på bloggen, insta, fb, irl, skype eller telefon.

2017, I am ready!

Gott Nytt

Pia