Det är då som det enkla livet betyder mest.

 

Det kommer med ganska stor säkerhet en dag då du finner dig stå öga mot öga med stormen! Dina barn kan vara i fara, någon nära eller du själv drabbas av en dödlig sjukdom, mobbing, svek etc. Ja, du förstår säkert. En dag där du med ena handen försvarar fortet av det som är ditt liv och med andra handen distraheras av ägodelar och krävande åtaganden. Det är ett ögonblick där verkligheten helt plötsligt leder in dig på en helt ny väg och påminner dig om hur lite du egentligen styr. Världen har inte slutat att snurra och du behöver tackla en livskris samtidigt som du ska hantera konsekvenserna av konsumtion, ett stort hem och en välfylld kalender! Det är då som det enkla livet betyder mest.

Jag själv har inte sluppit undan. Stormar har slagit till. Först 1 gång. Några år senare, ytterligare en gång. Första stormen var en tornado. Andra stormen var en storm. Men likväl. Fokus på att skydda fortet blev prio ett. När vindarna blåser hårda, ljudet är öronbedövande och det känns som du ska drunkna samtidigt som du har alla dessa åtaganden i form av stort hem, heltidsarbete, möten, flytt, ekonomi. Ansvar! Ensam. Det är då som det enkla livet betyder mest.

Det enkla livet betyder mest när du kan bevista möten som stormen rört upp utan att behöva konkurrera med välfylld kalender. Eller när du kan betala prislappen som stormen åsamkar eftersom du är skuldfri och dina pengar inte behöver fylla andra hål. Stormen – de där nattliga och dagliga samtalen från gråtande barn, läkare, polis, skola, soc, försäkringskassan, arbetsgivare, anhöriga. Eller alldeles för lite sömn, ensamhet, stress, sorg, oro, rädsla – kan vara en gåva som visar vägen till ett enklare och meningsfullare liv. Ett liv som ger oss möjlighet att fokusera på vårt fort medan vi rider ut stormen. Med ett enklare liv klarar vi av att försvara vårt fort utan att ta av våra reserver. Vi kan slåss med allt det som finns inom oss och fullkomligt vara i nuet medan vi gör det. Och släppa allt det som är betydelselöst.

Att växla ner, downshifta, är mer än att skapa större utrymme och glädje i livet. Det är mer än att äga tid, mer än miljövänligt, mer än att möta sig själv. Det är mer än att äga mindre eller att ha mindre att göra. Det handlar om vad som är viktigt på riktigt och det är förberedelser för livets oundvikliga stormar som vi drabbas av och som kommer att kräva vår fulla uppmärksamhet. Stormar är en del av livet. Och det är då som det enkla livet betyder mest.

Allt gott

Pia