Less is more

Ja, några av er vet kanske redan att jag fyllde 50 år igår. Och mina 30 år som vuxen har lärt mig mer än något annat att ”less is more”. Det är numera den devis jag lever efter. Att som tonåring göra revolt mot materialism, sociala koder (med all skit det innebär!) och ytlighet till att, som något så när mogen 50-åring, leva som downshifter på alla nivåer förstår jag att jag hela livet varit på väg till där jag är idag. Less is more! Nedan listar jag hur jag tänker och lever idag. Så som jag, om jag hade haft kompetens och kunskap och vägledning, hade levt redan som 20-åring.

  • Schemalägg mindre. Varför är det så viktigt att vara upptagen? Varför fylla livet med förpliktelser? När jag var yngre sa jag ja till andra och till annat för att det är ju så det ska vara. Annars tar ju människor illa upp. Eller hur? Att ”ha en fulltecknad kalender” med förpliktelser. Nope, inte mer! Jag säger nej till allt som är förpliktelse. Jag spenderar tiden på viktigare saker. Sådant som är mig till glädje. Jag downshiftar min kalender.
  • Jag har slutat att magasinera grejer på olika sätt. Jag behöver inte lådor, hyllsystem eller andra produkter som ska hjälpa mig att organisera alla mina grejer! Jag downshiftar mitt organiserande.
  • Jag har slutat att magasinerar grejer. Varför ha alla dessa tillhörigheter i lådor undanstoppade i garage, förråd, vindar, garderober? Så att barnen sen när jag kilat vidare ska behöva slänga? Jag har sålt och gett bort så gott som allt i garage och förråd. Det som är kvar arbetas på. Jag downshiftar mitt magasinerande.
  • Jag har mer eller mindre helt slutat att shoppa. För somliga är shopping en hobby. Det har det väl aldrig varit för mig men nuförtiden shoppar jag mindre än jag någonsin gjort tidigare. Jag shoppar bara det som jag verkligen behöver. Och det är INTE mycket! När jag däremot shoppar brukar det bli ekonomiskt ”dyra” saker eftersom de ska hålla i många, många år. Tex köpte jag en mixer för några år sedan. Den kostade 6000 kronor! Men det har jag ju råd med eftersom jag sparar pengar på allt annat ”icke-”shoppande så att säga. Jag downshiftar mitt shoppande.
  • Jag konsumerar mindre mat. Eftersom jag är noga med att äta upp mat innan den blir dålig så slängs det minimalt med mat hemma hos mig. Det har blivit en vana att gå över matvaror i kylskåpet för att se om frukt och grönsaker är på väg att bli lite vissna. Jag fryser också ner en hel del, tex bananer. Jag äter rester. Köper ytterst sällan färdigmat eller sådant som min kropp kan vara utan. Jag downshiftar på konsumerandet.
  • Jag argumenterar mindre! Det gjorde jag verkligen inte tidigare i mitt liv. Argumentera var liksom min grej. Att hävda mina åsikter. Typ. No more! Att argumentera hjälper inte den andra personen och den hjälper inte mig. Jag har inte längre ett behov av att argumentera. Att diskutera är något helt annat. Jag downshiftar på argumenterandet.
  • Jag oroar mig mindre. MYCKET mindre. Och då menar jag att mitt mellannamn har varit oro under alla tidigare år! Om jag inte kan kontrollera situationen finns det inga skäl till oro. Jag fokuserar endast på det som är inom min kontroll. På ett positivt sätt! Jag oroar mig inte över vad andra tycker, tänker eller gör. Jag oroar mig inte över en framtid och jag oroar mig inte över alla misstag jag gjort i det förflutna. Det finns skäl till allt som sker i mitt liv. Jag downshiftar mitt oroande.
  • Jag arbetar mindre. Och det lönearbete jag gör skulle jag göra även om jag inte behövde pengarna det inbringar. Min tid spenderas på sådant som är kul, givande, viktigt och både fysiskt och andligen tillfredställande. Min tid läggs inte på tv. Inte heller slösurfar jag speciellt mycket. Jag svarar inte alltid på meddelanden, mess eller telefon direkt. Min tid är viktig. För mig. Jag downshiftar yrkesmässigt och tidsslöseri-mässigt.

Så vad säger du? Finns det något område i ditt liv där du känner att du kanske skulle vilja testa lite downshifting? Du kanske har egna förslag på område som jag inte tagit upp här. Man kan ju downshifta vänner tex. Vissa vänner växer ifrån varandra, eller hur? Ja, du får gärna återkoppla för du kanske kan inspirera mig till mer downshifting?

Allt gott!
Pia