Självkärlek

Att ta hand om andra, att visa empati, kärlek, omtanke är för de flesta en självklarhet. Sen kan kanske definitionen i de orden gå isär lite beroende på vem du pratar med/om. Jag tror att de flesta av oss anser oss kärleksfulla. Eller hur? Men hur mycket kärlek visar vi oss själva? Hur visar du empati, kärlek och omtanke gentemot din kropp, din själ, dina känslor, dina drömmar, din integritet?

För mig tex är min kropp, hälsa och själ viktigt. Det är liksom ett. När jag ger det min kropp behöver så får jag hälsan på köpet och själen dansar. Min kropp är mitt hem, min maskin om du vill. Som ska bära mig hela livet. Och jag vill leva ett långt och friskt liv. Därför ger jag min kropp kärlek i form av näringsrik och hälsosam mat. Jag äter självklart ohälsosamt ibland. Men inte för att unna mig som det så fint heter. Jag är helt på det klara med att det jag då äter inte är bra för mig och att jag gör mig en otjänst. Konstigt uttryck det där. Att unna sig. Och då mena något som är dåligt för dig. Oftast ialla fall. Men maten är viktig för mig. Jag försöker också att äta så lite animalier som möjligt. Inte bara för min hälsa skull utan också för min empati för djuren och för att det är mitt sätt att säga nej till djurproduktion.

Sen är det det här med alkohol. Jag har alltid tyckt om vin. Men under resans gång, dvs mitt liv, så har alkoholen fått en mindre och mindre plats i min vardag. Från att ha minskat till att ta ett glas vin kanske 2 kvällar i månaden har vinet helt tappat sin tjusning. Jag kan inte säga att jag är nykteriskt. Absolut inte. Jag kan visst ta mig ett glas om tillfälle ges. Det handlar nog mer om att vinet inte längre fyller något syfte. Kanske tog jag det där glaset för att kunna landa lite. Idag landar jag på annat sätt. Eller var det ett tidsfördriv? I allafall behöver jag det inte längre. Jag läste ett citat häromdagen som löd ungefär ”alkohol sänker den energi du sänder ut och drar till dig andra med samma låga energi.” Jag vet inte om det ligger något i det. Men min energi sänks ialla fall av alkohol. Med dålig nattsömn till följd och en seg dagen efter pga det.

Min själ behöver tystnad och ensamhet. Hur är det med din? Jag vistas i natur. Mediterar. Kör qigong. Läser. Skriver. Lyssnar. Varje dag. Min själ behöver också härliga glädjefulla möten. Fast inte varje dag. Jag har under årens lopp arbetat fram en vardag som passar min själ som hand i handske. Själen är ju ändå viktigast. Eller hur? Hur visar du din själ kärlek om dagarna?

När det gäller våra drömmar. Vågar du sätta dem på pränt? Säga dem högt till dig själv och andra. Vågar du genomföra dem? Vet du ens vad du har för drömmar? Om svaret är nej, är frågan varför. Våra drömmar, våra passioner, livssyften osv är guider som visar vägen till ett meningsfullt liv. För just dig. Och mig. Hur kommer det sig att vi tycker att vi är medelmåttor och inte ska förhäva oss med storslagna drömmar? Är det att visa kärlek till det som är elden i ditt bröst? Nej, eller hur! Vad kan du göra idag för att visa kärlek, och respekt, gentemot de drömmar du när? Vad för beteendeförändringar behöver du göra för att ändra ditt perspektiv för vad som är möjligt att genomföra? Om jag berättar om mina drömmar för dig, skulle du skratta då? Och tala om för mig att det inte är möjligt att genomföra? Nä, skulle inte tro det! Men du gör det till dig själv. Eller hur? Att ta de första stegen mot en dröm för att göra den till verklighet är att visa kärlek till dig själv.

Slutligen integritet. Ett ord vi hör men kanske inte riktigt förstår vad det betyder. För mig handlar integritet om att öppet säga mina åsikter och värderingar. Speciellt när det blåser. För om inte jag står upp för mig själv. Vem kommer då att göra det? Att ha stor integritet tyder också på bra självkänsla. Vilket inte ska misstolkas till att klampa fram som en flodhäst och besserwisser! Utan helt enkelt stå upp för sig själv och säga ifrån när det inte känns rätt. Det är väl att visa kärlek till ditt jag?

Det finns fler områden att visa dig själv kärlek på. Men dessa var vad som kom till mig just nu. Är du din värsta fiende eller är du din vän? Ge dig själv lite kärlek idag och alla andra dagar som följer. Själv tänker jag gå ut i köket och göra en smoothie av granatäpple, apelsin, ingefära och vatten. Det tänker jag unna mig!

Allt gott

Pia