Utmana din bekvämlighetzon!

Få saker är så skrämmande som att utmana sin bekvämlighetzon, kliva ut och göra det vi innerst inne vill men samtidigt är livrädda för att göra. Den största rädslan vi människor har i samband med detta ämne är vad andra människor i vår omgivning kommer att tycka! Tyvärr hålls vi ofta tillbaka av just den rädslan. Vi låter andra styra hur vi lever våra liv.

Jag läste någonstans att en annan stor rädsla, som f.ö. jag också är familjär med, är att prata inför folk. I valet mellan att dö och prata inför en grupp människor valde vi hellre att dö, med glimten i ögat vill säga! Jag har tränat på att prata inför grupper och idag älskar jag det! Att känna att jag klarar av och hanterar en situation, som jag förr var livrädd för, är enorm. Men det gäller att vara påläst och prata om ämnen som du känner passion inför, något du vill förmedla med hela ditt hjärta. Med ärligheten och uppriktigheten följer en trygghet. Du vet vad du gör och du följer ditt hjärta. Då kan saker inte gå fel.

Utöver att prata i grupp kan vi också undvika jobbiga samtal som vi borde ta tag i. Löneförhandla, någon konflikt som behöver redas ut, eller andra jobbiga samtal. Eftersom vi undviker dem blir vi inte heller särskilt bra på dem. Om vi istället tog tjuren vid hornen varje gång det krävdes skulle vi också växa som människor. Vi skulle vara raka och ärliga mot oss själva, stå upp för oss själva. Vad kan vara viktigare? Och har vi en gång klivit ut och mot alla odds stannat kvar där på andra sidan gränsen är känslan obeskrivlig. Självförtroende, självkänsla och självbild förändras i ett slag!

Om jag hårddrar det så finns allt det du vill ha på andra sidan av din bekvämlighetzon. Vad hindrar dig från att få/göra det? Minns du de gångerna du satsade och var orolig om du fattat rätt beslut? Kanske gjorde du det, fattade fel beslut. Men finns det fel beslut? Lärde du dig inget av det? I min värld finns det inga fel beslut eftersom de just då var rätt beslut. Men i mitt liv har det för det mesta blivit bättre än vad jag vågat drömma om när jag väl fattat det där beslutet som skrämde livet ur mig. So to speak.

Så, vad skulle du göra om inga hinder (vilka för det mesta är sådana du själv satt upp för dig) eller rädslor fanns? Ingen personlig utveckling kan ske så länge du stannar kvar i din lilla zon. Det är på andra sidan under sker, genom att gå in i oss själva, lära känna oss själva och utvidga vår bekvämlighetzon. I övrigt är det rädslan som är min kompass. Är jag rädd är jag på rätt väg :-)!

”Straight roads do not make skilful drivers” Paulo Coelho

Följ din inre kompass. Alltid.

Ljus och kärlek

Pia